↑ Επιστροφή σε ΑΕΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Κανόνες

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ RANGERS»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 1. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών/μάσκας επιβάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στο πεδίο. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αφαίρεση τους οπουδήποτε εντός του πεδίου συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλών ζωνών(SAFEHOUSE). Επίσης, δε τα αφαιρούμε ποτέ, ακόμη και αν έχουν θολώσει ή λερωθεί.
 2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αεροβόλα που βάλουν μεταλλικά/μολυβένια bbs 4,5mm και 6mm.
 3. Αρκεί ένα μπιλάκι να χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο παίχτη, για να βγει εκτός του παιχνιδιού.
 4. Όταν βγαίνουμε εκτός παιχνιδιού, ασφαλίζουμε αμέσως το όπλο μας και αφαιρούμε την γεμιστήρα από αυτό.
 5. ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ :
  1) Πιστόλι : Ελάχιστη απόσταση βολής : 5μ.
  2) Τυφέκια εφόδου: Ελάχιστη απόσταση βολής : 10μ.
  3) Όπλα υποστήριξης : Ελάχιστη απόσταση βολής : 15μ.
  4) Όπλα ελευθέρου σκοπευτή(BOLTACTION) : Ελάχιστη απόσταση βολής : 25μ.
 1. ΟΡΙΑ FPS :
  Κατηγορία πιστόλι : <=320 – 344 FPS
  Κατηγορία τυφεκίου εφόδου : <= 350 – 420 FPS
  Κατηγορία όπλα υποστήριξης : <=420 – 450 FPS
  Κατηγορία ελευθέρου σκοπευτή(BOLTACTION) : <=480-500 FPS
  Η ταχύτητα εξόδου του πλαστικού σφαίριδιου, θα μετριέται από τον μετρητή του Συλλόγου και μπίλια 0,20gr σε FPS.
 1. Εάν εμφανιστεί κάποιος άγνωστος εντός πεδίου, εν ώρα παιχνιδιού, φωνάζουμε «ΤΥΦΛΟΣ», για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι παίχτες και να σταματήσει το παιχνίδι προσωρινά, μέχρι την ασφαλή απομάκρυνσή του από το πεδίο. Την διαδικασία αυτή την αναλαμβάνουν ΜΟΝΟ μέλη του Δ.Σ.
 2. Αποφεύγουμε να σημαδεύουμε στο κεφάλι. Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι το κεφάλι είναι το μοναδικό εκτεθειμένο μέρος του αντιπάλου, τότε πράττουμε αναλόγως.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 1. Το παιχνίδι ξεκινάει με τις απαιτήσεις του εκάστοτε σεναρίου. Οι παίχτες των ομάδων είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν μόνο όταν δωθεί η έναρξη του παιχνιδιού.
 2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΕΣ ΒΟΛΕΣ. Τυφλή βολή θεωρείται οποιαδήποτε βολή η οποία δεν περνάει από την σκοπευτική γραμμή του όπλου ( Ματι-Σκοπευτικα-Στοχος). Επίσης, τυφλή βολή θεωρούνται οι βολές οποίες πραγματοποιούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία του σώματός μας. Απαγορεύονται αυστηρά οι βολές κατά το τρέξιμο.
 3. ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ (SAFEHOUSE) είναι ο χώρος που ορίζεται από την εκάστοτε διοργάνωση στον οποίον ξεκουράζονται οι παίχτες. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση οποιουδήποτε οπλισμού εντώς των περιοχών αυτών. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι βολές από και προς των περιοχών αυτών. Συνιστάται οι ομιλίες των παιχτών να είναι χαμηλόφωνες.
 4. Οι νεκροί δεν μιλάνε, ούτε δείχνουν οποιαδήποτε κατεύθυνση προς αντίπαλο παίχτη η πεδίο. Αποχωρούν ΑΜΕΣΩΣ από τον χώρο διεξαγωγής του παιχνιδιού και κατεύθυνονται προς το SAFEHOUSE, χωρίς να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Οι νεκροί δεν χρησιμοποιούνται ως ασπίδες από παίχτες για την διευκόλυνση τους.
 5. Όταν ένας πάιχτης χτυπηθεί, αναφωνεί δυνατά «ΕΞΩ», κατευθύνεται στο SAFEHOUSEκαι τοποθετεί το ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ σε εμφανές σημείο έτσι ώστε να είναι ορατό από τους υπόλοιπους παίχτες. Το κόκκινο πανί είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για όλα τα μέλη του Συλλόγου.
 6. Φίλια πυρά (FriendlyFire). Σε περίπτωση φίλιων πυρών, ακολουθείται ο κανονισμός της αεροσφαίρισης, και αποχωρεί ο παίχτης ο οποίος δέχτηκε την βολή από τον συμπαίκτη του.
 7. ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ-ΟΠΛΟΒΟΜΒΙΔΕΣ-ΝΑΡΚΕΣ :
  1) Κατηγορία χειροβομβίδες: Οτιδήποτε χειροβομβίδα εμπορίου είναι κατάλληλη για αεροσφαίριση.
  2) Κατηγορία οπλοβομβίδες: Οτιδήποτε οπλοβομβίδα εμπορίου κατάλληλη για αεροσφαίριση. Η χρήση της ποικίλει ανάλογα το πεδίο και το σενάριο.
  3) Κατηγορία νάρκες: Οτιδήποτε νάρκη εμπορίου είναι κατάλληλη για αεροσφαίριση.
  4) Κατηγορία καπνογόνου : Οτιδήποτε καπνογόνο εμπορίου είναι κατάλληλο για αεροσφαίριση. Τα καπνογόνα εχουν διάφορες χρήσεις εντώς σεναρίων.
Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ο Ν Τ Α Ι     Α Υ Σ Τ Η Ρ Α       Τ Α       Α Υ Τ Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α     Ε Κ Ρ Η Κ Τ Ι Κ Α!
 1. ΚΑΝΟΝΑΣ ΜΠΑΜ. Ο κανόνας «ΜΠΑΜ» εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο παίχτης δεν έχει αντιληφθεί την κίνηση του άλλου παίχτη προς το μέρος του, έχοντας καθαρή σκοπευτική γραμμή του όπλου. Το «ΜΠΑΜ» αφορά μόνο την περίπτωση που ενός αντιπάλου. Για περισσότερους αντιπάλους εφαρμόζονται οι κανονισμοί αποστάσεων ασφαλείας.
 2. ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΑΡΛΕ. Ο κανόνας «ΠΑΡΛΕ» εφαρμόζεται όταν δυο παίχτες βρεθούν αντιμέτωποι σε πολύ μικρή απόσταση. Σε αυτή την περίπτωση, οι παίχτες αποφασίζουν την συνέχιση του παιχνιδιού μεταξύ τους.
 3. ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΙΩΠΙΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ(SILENTKILL). Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται, όταν ένας παίχτης βρεθεί στην πλάτη του άλλου, χωρίς εκείνος να το καταλάβει. Εκεί τον ακουμπάει στον ώμο, ο παίχτης βρίσκεται εκτός παιχνιδιού αλλά ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΙ, απλά τοποθετεί το κόκκινο πανί σε εμφανές σημείο και αποχωρεί από το παιχνίδι, προς το SAFEHOUSE.
 4. Συνίσταται η αφαίρεση γεμιστήρα, όταν ο παίχτης δεν παίζει η όταν βρίσκεται στο SAFEHOUSE.
 5. Σε περίπτωση παύσης παιχνιδιού, φωνάζουμε δυνατά «ΠΑΥΣΗ», ασφαλίζουμε το όπλο μας και παραμένουμε στη ΘΕΣΗ μας, μέχρι να δοθεί έναρξη του παιχνιδιού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΑΙΧΤΕΣ-ΜΕΛΗ

Εάν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ παιχτών, οι εμπλεκόμενοι παίχτες αποσύρονται στο SAFEHOUSE, για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε αύτη την περίπτωση τηρείται η ευγενής άμιλλα μεταξύ των παιχτών. Όταν χτυπηθούμε από bbs, τότε επιστρέφουμε στο SAFEHOUSE, χωρίς να ψάξουμε από πού δεχτήκαμε το χτύπημα. Δεν δημιουργούμε φθορές στα πεδία που παίζουμε. Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα καθώς και των συμπαικτών μας. Απαγορεύονται αυστηρά τα σχόλια που προσβάλουν τους συμπαίκτες μας. Η μεταφορά του εξοπλισμού μας, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία.